Tükörtojásos focaccia - olasz kenyérlepény

Tükörtojásos focaccia - olasz kenyérlepény

Tükörtojás a kenyéren és a tepsiben!

8 személyre

  • 1.25 kiskanál porélesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 0.5 evőkanál olívaolaj + a tetejére
  • 1 kiskanál só
  • 22 dkg 00-ás liszt + a gyúráshoz
  • 4 db tojás
  • 8 szelet bacon (vagy pancetta)
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg reszelt gruyère sajt
  • 1 kiskanál szárított csilipehely
  • 10 levél bazsalikomlevél
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Az élesztőt 1,6 dl langyos cukros vízben meleg helyen kb. 5 perc alatt felfuttatjuk.

Az olívaolajat és a sót hozzákeverjük a liszthez, hozzáadjuk az élesztős keveréket, összegyúrjuk, majd belisztezett felületen 5 percig dagasztjuk (akkor jó, ha sima és nyúlós). Ezután egy nagy tálba rakjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percig meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, 25 cm-es négyzetté formázzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt 25x25 cm-es tepsibe tesszük, és a széleket jól hozzányomkodjuk az edény falához.

A tojásokat ráütjük a tésztára, ráhelyezzük a baconszeleteket és a paradicsomot, majd megszórjuk a sajttal, a csilipehellyel és a bazsalikommal. Megöntözzük olívaolajjal, és 12-14 perc alatt készre sütjük.