Sütőben sült ínyenc töltött káposzta recept

Sütőben sült ínyenc töltött káposzta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

360 perc

Megnézték:
1562

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Karácsonyra és a fagyasztóba! Eddig sem készítettem rossz töltött káposztát, de ez a legutóbbi a füstölt csülök és a sütőben sütés miatt páratlan ízű lett. A készítési idő az alacsony hőfok miatt hosszú ugyan, de így minden hozzávalónak bőven van ideje beleadni az ízét az ételbe. Évente többször kovászolok káposztát, s bizony megéri a végeredmény. Télen bőven fogyasztjuk nyersen a vitaminszegény primőr paprika-paradicsom helyett.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

16 db levélbe takart- és 16 db takaratlan gombóchoz:

  • 2.5 kg házilag készített kovászolt káposzta
  • 16 db savanyú káposztalevél
  • 1.5 kg falusi füstölt csülök
  • 2 kg vegyes bőrös sertéshús
  • 1.5 kg oldalas

Töltelékhez: 1.5 kg darált hús

  • 40 dkg félig előfőzött rizs
  • 1 dl olaj
  • 4 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma a kovászolt lében levővel együtt
  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprikapor
  • 1 teáskanál csípős házi paprikakrém
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 2 ág friss csombor (borsikafű)
  • 1 teáskanál házi fűszersó (ízlés szerint)

Tetejére: 1 teáskanál kr.cukor

  • 1 liter káposztalé
  • 0.5 liter sonkalé
  • 0.5 liter víz
  • 20 dkg füstölt szalonna

Tálaláskor:

  • tejföl
  • rozmaringágak
  • frissen vágott csombor

Elkészítés

A parasztcsülköt 2 nappal a készítés előtt beáztatjuk, mert a szükségesnél jóval sósabb, ellentétben a pác-sóban gyorsan érleltekkel. Félnapi áztatás után kicseréljük a vizet.

A felhasználás előtti napon ebben a vízben félig megfőzzük a csülköt, a magas fazék közepébe állítjuk két maroknyi kovászolt szálas káposzta ágyra.

Két hagymát apróra vágunk, 1 dl olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát. Összeállítjuk a tölteléket, betöltjük a levelekbe, ill. gombócokká formáljuk a lábasba helyezés közben.

A nagy lábasban a csülök köré rakjuk a nagyobb darabokra vágott bőrös hússal és oldalassal váltakozva: szálas káposzta – vegyes hús – leveles töltelék – szálas káposzta – vegyes hús –gombóc – szálas káposzta – vegyes hús – leveles töltelék – szálas káposzta – vegyes hús – gombóc – szálas káposzta – szalonnából kakastaréj.

Emeletenként megszórjuk kevés pirospaprikával, fűszerrel, szeletelt hagymával, majd váltakozva rámerjük merőkanállal a savanyú-, illetve füstölt levet, amiben a kevés cukrot is feloldjuk.

Mire elkészül, úgy besűrűsödik, hogy nem kell berántani. Az eltarthatóság miatt elég lesz csak a tálalásnál frissen megöntözni jófajta tejföllel.

Végül a tetejére tesszük a kakastaréjra bevagdosott szalonnaszeleteket, és a lábast berakjuk a sütőbe. Fedő nélkül 6 órán keresztül 130-140 fokon sütjük, időnként a lábas fülénél fogva megrázogatjuk.

Amint elkészült, félórát pihentetjük, majd szortírozzuk, tálaláshoz, fagyasztáshoz előkészítjük. Forrón, tejföllel, friss zöld fűszerekkel, puha kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta


Sütőben sült ínyenc töltött káposzta recepthez kapcsolódó receptek

Sütőben sült ínyenc töltött káposzta

Sütőben sült ínyenc töltött káposzta

Karácsonyra és a fagyasztóba! Eddig sem készítettem rossz töltött káposztát, de ez a legutóbbi a füstölt csülök és a sütőben sütés miatt páratlan ízű lett. A készítési idő az alacsony hőfok miatt hosszú ugyan, de így minden hozzávalónak…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés