Házi madártej recept

Házi madártej
3.5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
blahunka Attiláné

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
753

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gyermekek kedvence, de család kedvencéhez is tartozik, mivel egyszerű az elkészítése.

6 személyre

  • 1 liter tej
  • 6 db tojás
  • 10 dkg cukor

Elkészítés

Egy liter tejhez használjunk 6 darab tojást, ízlés szerint cukrot. Válasszuk külön a tojássárgáját és a fehérjét. A tejet, a cukrot, (esetleg 2 evőkanál vaníliaesszenciát ), tegyük egy edénybe. Lassú tűzön, állandó keverés melegítsük fel kb. 65–70 C fokra, de ne forraljuk fel.

1-1,5 deci tejjel keverjük jól el a tojássárgákat, majd vékony sugárban, állandó keverés mellett csurgassuk hozzá a tejhez. Alacsony hőfokon addig keverjük, amíg kicsit besűrűsödik. Nem szabad túl sokáig főzni, mert akkor a tojás kicsapódhat. Végül keverjük bele egy fél citrom reszelt héját is, ettől kicsit pikáns ízt kap.

A tojásfehérjékből, egy csipet sóval, 20 g porcukorral és csepp citromlével verjünk – a legjobb kézi mixerrel – kemény habot. Ha 2 csepp 10 százalékos ételecetet adunk hozzá, akkor a habgaluska igazán szép fényes is lesz. Melegítsünk – de ne forraljunk – egy nagyobb lábasban vizet, és amikor a víz már forró, akkor a kemény tojásfehérjehabból kanállal szaggassunk galuskákat és tegyük a víz felszínére. A galuskáknak 1 – 1 perc elegendő mindkét oldalukon a vízfürdőből. Ez idő alatt körülbelül kétszeresükre fognak dagadni, így szaggatáskor számoljunk a növekedéssel, ne rakjuk túl sűrűn a habgaluskákat.

Ha a galuska elkészült, akkor szűrőkanállal szedjük ki, csepegtessük le és tegyük a madártej tetejére. A madártej hidegen az igazi, így tálalás előtt jól hűtsük be, és így adagoljuk majd kis tálkákba.

Természetesen, mint minden kedvelt édességnek, így a madártejnek is különböző változatai ismertek.

Ízlés szerint megbolondíthatjuk egy kis rumba áztatott mazsolával, vagy a habgaluskákat díszíthetjük tálalás előtt vágott mandulával is – ilyenkor az úszó szigetek helyett úszó süniket kapunk.

A franciák a madártejet a végén még karamellszósszal is meglocsolják.

A csokoládéimádók látványosabbá és finomabbá tehetik csoki öntettel is. Természetesen gőz fölött olvasztott, magas kakaótartalmú csokoládéból az igazi. Egy csipet fahéj is egész különleges ízt ad.


Házi madártej recepthez kapcsolódó receptek

Házi madártej

Házi madártej

Gyermekek kedvence, de család kedvencéhez is tartozik, mivel egyszerű az elkészítése.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés