Erdélyi rakott káposzta recept

Erdélyi rakott káposzta
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1368

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A karácsonyi töltött káposztát néha a Szüleimtől, Nagymamámtól átörökített ízes, laktató, télies egytálétellel váltom ki, amit ők mindig sertéshúsból készítettek. A ráfordított idő bőven megtérül, ha bekebelezők elégedett arcára nézek… A káposztát minden alkalommal otthon kovászolom. Pld. lásd: http://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/medvehagymas_kovaszolt_kaposzta

10 személyre

  • 2 kf savanyú káposzta
  • 2 szál friss csombor
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál lágy házi zsír /liba, kacsa is jó/
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg puha füstölt kolbász

Pörkölthöz:

  • 1 kg lapocka vagy pulyka, csirke, nyúl színhús
  • 1 evőkanál házi zsír
  • 2 fej nagy vöröshagyma
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 púpos teáskanál pirospaprika
  • chili ízlés szerint
  • só /vagy 4 kocka pörköltszaft alap/
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

Rizses húshoz:

  • 1 evőkanál házi zsír
  • 1 fej nagy vöröshagyma
  • 20 dkg rizs /hajdina, árpagyöngy, köles/
  • 4 dl húslé /vagy 1 húsleveskocka + 4 dl forró víz/
  • 50 dkg darált hús
  • 1 mokkáskanál só
  • őrölt bors
  • majoránna

Közé és a tejére:

  • 6 dl tejföl (4 dl + 2 dl)
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet cukor
  • 1.5 dl káposztalé

Kakastaréjhoz:

  • 6 szelet kolozsvári szalonna

Elkészítés

A savanyított káposzta levéből kb. 2 dl-t felfogunk, a káposztát szükség szerint kimossuk, kissé kicsavarjuk, belehelyezzük a csombort és a babérlevelet, 1 evőkanál zsírral félig megpároljuk.

A füstölt szalonnát apróra kockázzuk, zsír hozzáadásával kisütjük. Közben a kolbászt a bőréből kinyomjuk, szétmorzsoljuk, a sülő pörchöz adjuk, nagyon rövid ideig együtt pirítjuk, majd félretesszük.

A kockára vágott lapockából /vagy másfajta húsból/ és a hozzávalókból a hagyományos módon pörköltet készítünk, csipet cukorral lágyítjuk. Ne hígítsuk vízzel, inkább kevergessük többször. Lassan főzzük, hogy jó sűrű legyen.

Serpenyőben a darált húst 1 ek zsíron átsütjük, kevés sóval, borssal, majoránnával ízesítjük, kivesszük, félretesszük. A helyére zsírt teszünk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre sütjük. A keletkezett szaftból 1 kanálnyit a rizsfőző edénybe teszünk. A hagyma felét a darált húsba keverjük. A megmosott rizst /hajdina, árpagyöngy, köles/ forró húslével vagy ízes vízzel felöntjük, és rövid ideig addig főzzük, amíg magába szívja a folyadékot. Összekeverjük a maradék sült hagymával. A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Elhabarunk 4 dl tejfölt a liszttel, a tejszínnel és kevés cukorral. Sóval ízesítjük, s ha még kívánja, a félretett káposztalével savanyítjuk.

A sütőtálat, fém formá/ka/t enyhén kizsírozzuk, az egyharmad káposztával kibéleljük, rétegesen megtöltjük a belevalókkal: a fele szalonnás kolbászra, a fele a rizses húsra, a fele pörköltre megint egyharmad káposztát terítünk, meglocsoljuk a fele tejfölös habarékkal. Rákerül a maradék szalonnás kolbász és a rizses hús, a kimaradt pörkölt. Végül betakarjuk a maradék káposztával, és meglocsoljuk a tejfölös keverék maradékával. A forró sütőbe toljuk 40 percre. Utána a kellően piruló rakottasunkra igazgatjuk a bőréig bevagdosott szalonna taréjokat, és kis idő alatt ropogósra sütjük. Friss csomborral, pár kanálnyi tejföllel, puha kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta


Erdélyi rakott káposzta recepthez kapcsolódó receptek

Erdélyi rakott káposzta

Erdélyi rakott káposzta

A karácsonyi töltött káposztát néha a Szüleimtől, Nagymamámtól átörökített ízes, laktató, télies egytálétellel váltom ki, amit ők mindig sertéshúsból készítettek. A ráfordított idő bőven megtérül, ha bekebelezők elégedett…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés