Duplán szilvás lepény recept

Duplán szilvás lepény
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
187

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Illatos téli sütemény mélyhűtött szilvából, bár nyáron friss gyümölcsből az igazi.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 8 dkg porcukor (+1 teáskanál a kovászhoz)
  • 1.5 dl tej (+4 evőkanál a kovászhoz)
  • 8 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 20 g vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 5 evőkanál szilvadzsem
  • 1.5 kg szilva (magvaváló, nem túl érett)
  • 5 evőkanál barna nád kristálycukor
  • 10 g vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Kelt tésztát készítünk. A lisztet nagyobb keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést formálunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, és 4 ek meglangyosított tejet. Langyos helyen letakarva 30 percig pihentetjük.

Közben a kimagozott szilvát megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk, félbe vágjuk. A vajat langyosra olvasztjuk. A megkelt kovászt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, kézzel összedolgozzuk, nyújtólapon jó hólyagosra gyúrjuk. Kevés lisztet szórunk a tálba, a tésztát visszatesszük, a tetejét is kicsit belisztezzük. Letakarjuk, kb. 1 órán át kelesztjük.

Ha vékonyabb, lepényszerű tésztát szeretnénk, akkor nagy-tepsi méretűre nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, még 20 percig kelni hagyjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tésztát megkenjük dzsemmel, megrakjuk szilvával. Középső rácson kb. 45 percig sütjük. Kivesszük, még forrón megszórjuk a barna nádcukor és a vaníliás cukor keverékével. Langymelegen a legfinomabb.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Duplán szilvás lepény recepthez kapcsolódó receptek

Duplán szilvás lepény

Duplán szilvás lepény

Illatos téli sütemény mélyhűtött szilvából, bár nyáron friss gyümölcsből az igazi.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés