Dödölle szaftos szűzérmével

Dödölle szaftos szűzérmével

Könnyű leves után a húsmentes napok önálló ételeként is megállja a helyét a laktató dödölle - pirítás után egy kis tejföllel nyakon öntve.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A dödölléhez

  • 2 kg régi krumpli (az új nem jó)
  • víz
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál kacsa vagy házi sertészsír
  • 20 dkg liszt
  • 4 fej vöröshagyma + 1 mokkáskanál só
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A dödölléhez 3 fej hagymát apróra, kockára vágunk, 1 ek zsírban megdinszteljük, picit megsózzuk. Amíg sül, a kis kockákra vágott krumplit nagyobb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, megsózzuk, puhára főzzük. Kisebbre vesszük a hőt, a levében krumplitörővel áttörjük, hozzáadjuk a zsírt, apránként a lisztet, még 5 percig, simulásig keverjük. Figyeljük, oda ne égjen. Nagyon sűrű lesz, erős kezet kíván a kavarása...

A masszából gyermekkanállal kövérkés galuskákat szaggatunk, egyesével beleforgatjuk a sütőtálba helyezett sült hagymába. Forrón tálaljuk.

Akinek még van ideje, betolhatja forró sütőbe 15 percre, hogy megpiruljon a teteje, de anélkül is nagyon finom. Szaftos sült hússal, pörköltfélékkel vagy csak tejföllel leöntve, esetleg reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Koriander zölddel vagy bármilyen friss zöldfűszer levéllel díszítjük.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítette és lefényképezte: Nyersné Vajda Márta