Dödölle pulykamedalionnal recept

Dödölle pulykamedalionnal
4.5 7

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2471

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A dödölle a mai napig is több konyhában szaggatás nélkül, tepsibe öntve és úgy átsütve, önmagában, leves utáni fogásként kerül az asztalra. Nálunk nem szállt nagyanyáról leányára a recept, hiszen szinte nagymamakoromban készítettem először dödöllét. A férjem és én tejfölözve, hagymás zsírban lepirítva, önmagában esszük, de a család többi tagja tányérján mindig kíséri valami húsos finomság… Mivel nagyon laktató étel, elsősorban nehezebb munkát végző, több energiát igénylő embereknek készítsük (pl. szüretkor).

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A dödölléhez:

  • 75 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 3 teáskanál házi zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 dl tejföl

Paradicsomos pulykaszelethez:

  • 8 szelet pulykaérme (60 dkg)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárnyas fűszerkeverék
  • 6 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 db piros húsos paprika
  • 4 db paradicsom
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika

Elkészítés

A DÖDÖLLÉHEZ az apró kockákra vágott, hámozott burgonyát annyi sós vízben főzzük meg, amennyi éppen ellepi. Közben 2 teáskanálnyi zsíron rózsaszínűre pirítjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, többször megkeverjük, enyhén megsózzuk, így nem ég meg. Ha a burgonya puhára főtt, krumplinyomóval vagy botmixerrel a levében összetörjük, a takarék hőn hagyjuk az edényt.

Hozzáadjuk a lisztet, a maradék kiskanálnyi zsírt, és fakanállal még 5 percig erőteljesen kavarjuk. Ezalatt összeáll a massza, és szinte elválik az edény falától. A hagymás zsírt felforrósítjuk, és evőkanállal apránként galuskákat szaggatunk a dödölléből. Gusztusosra pirítjuk mindkét oldalukat. Tejföllel kínáljuk.

A pulykamedalionokat fólia között tenyérnyire kiverjük, sózzuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel, pár percig állni hagyjuk. Közben a lecsós raguhoz megmossuk, nagyon apró kockára vágjuk a hagymát, paprikát, paradicsomot. A fűszeres húsokat lisztbe mártjuk, mélyebb serpenyőbe öntött forró olajban mindkét oldalukon átsütjük, kivesszük, félretesszük. A maradék zsírban az egyszerre beleöntött hagymát, húsos paprikát, paradicsomot megpároljuk, és a szétnyomott fokhagymát hozzáadva zsírjára sütjük.

Megszórjuk őrölt paprikával, gyorsan elkeverjük, hozzáöntünk 1 deci vizet. Beletesszük az elősütött hússzeleteket, puhára pároljuk. Kevés vízzel többször felöntjük, közben óvatosan megrázogatjuk, nehogy leégjen. Picit utána sózzuk, ha nem elég ízes. A sült húst a ráhalmozott lecsós raguval a dödölle mellé tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Dödölle pulykamedalionnal recepthez kapcsolódó receptek

Dödölle pulykamedalionnal

Dödölle pulykamedalionnal

A dödölle a mai napig is több konyhában szaggatás nélkül, tepsibe öntve és úgy átsütve, önmagában, leves utáni fogásként kerül az asztalra. Nálunk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Dödölle pulykamedalionnal recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. február 26. 12345
Képzeld Márta,én még nem ettem dödöllét,de a férjem amúgysincs oda a krumlis dolgokért.Biztos jó lehet.Nagyon guszta a szép tányérodon,csak gratulálni tudok.