Bolognai spagetti recept

Bolognai spagetti
2.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
3235

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A klasszikus tésztaétel e zsírszegényebb változatában a spagettit húsos mártásba forgatjuk, és parmezán sajttal ízesítjük. Kevesebb marhahúst teszünk bele, mint amennyit a hagyományos változatnál használunk, helyette a mártást zsírszegény csirkemájjal gazdagítjuk. Spenótos-hagymás paradicsomsalátával és kenyérrel tálaljuk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • só és fekete bors
  • 1 db marhahúsleves-kocka
  • 1 fej nagy vöröshagyma apróra vágva
  • 3 dkg frissen reszelt parmezán sajt
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1 db nagy sárgarépa apróra vágva
  • 8 db aszalt paradicsom apróra vágva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 35 dkg spagetti
  • 2 db zellerszár apróra vágva
  • 25 dkg nagyon sovány darált marhahús
  • 12.5 dkg csirkemáj apróra vágva
  • 2.4 dl vörösbor
  • 1 kiskanál friss kakukkfű vagy majoránna
  • 0.25 kiskanál szárított kakukkfű vagy oregánó

Elkészítés

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a fokhagymát és az aszalt paradicsomot, majd gyakori kavargatás mellett addig pirítjuk, amíg a zöldségek pirulni kezdenek (5-10 perc).

Beletesszük a húst meg a csirkemájat, és kevergetve megpirítjuk. Hozzáadjuk a bort és a paradicsomot a levével együtt, majd belemorzsoljuk a leveskockát. Beleszórjuk a zöldfűszereket, és sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, és időnként megkeverve 30 percig csendesen főzzük.

Közben a spagettit lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük.

Leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük, és összeforgatjuk a húsos mártással úgy, hogy az mindenütt egyenletesen bevonja. Rászórjuk a parmezán sajtot, és azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Vegetáriánus mártáshoz a sárgarépa és a zeller mennyiségét megkétszerezzük, a húst és a csirkemájat pedig 20 dkg zöld lencsével helyettesítjük. 7,5 dl forrásban lévő vízben feloldunk egy zöldségleveskockát. 40 percig csendesen főzzük a mártást, hogy a lencse megpuhuljon és a folyadékot magába szívja. A marhahús helyett használhatunk darált sertés-, csirke- vagy pulykahúst is. A marhahús és a csirkemáj helyett húspótlóval (quorn), azaz gombához hasonló növényi fehérjével is elkészíthetjük.

Miért egészséges?

• A csirkemáj megfelelő mennyiségű B és A-vitamint, valamint cinket és rezet tartalmaz. Ráadásul az egyik leggazdagabb vasforrás: egy 100 g-os adag a javasolt napi bevitelnek körülbelül a felét biztosítja. Mivel zöldfűszerekkel ízesített csirkemájjal helyettesítjük a hús egy részét, az étel még ízletesebb lesz, mint a hagyományos bolognai spagetti. A gazdag mártás bőségesen elegendő a nagy adag tésztához.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 630 kcal (2627 kJ), fehérje 34 g, zsír 21 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 70 g, (ebből cukor 8 g), rost 4 g, A-, B2-, B12-vit., folsav, niacin, réz, vas, B1-, C-, E-vit., kalcium, kálium, cink, B6-vitamin


Bolognai spagetti recepthez kapcsolódó receptek

Bolognai spagetti

Bolognai spagetti

A klasszikus tésztaétel e zsírszegényebb változatában a spagettit húsos mártásba forgatjuk, és parmezán sajttal ízesítjük. Kevesebb marhahúst teszünk bele, mint amennyit a hagyományos változatnál használunk, helyette a mártást zsírszegény…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Bolognai spagetti recepthez

Mónika - 2009. szeptember 17.
Ezt a spagettit szivesen eszem második fogásnak.